Wat is Salderen?

Salderen is een term die wordt gebruikt wanneer je meer zonnestroom opwekt, dan dat je gebruikt. De stroom lever je automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Jaarlijks ontvang je van je energieleverancier een energierekening met daarop het aantal kWh dat je dat jaar hebt verbruikt. In sommige gevallen heeft de energieleverancier niet alleen energie aan jouw geleverd, maar heb jij ook energie aan hen geleverd. Dat aantal wordt verrekend in de kosten, waardoor je geld bespaard.
Salderen - Solar Service Team

De regels omtrent salderen zijn echter veranderd. Tot en met 2024 mag je de volle 100% van alle stroom die je opwekt salderen, in 2025 en 2026 wordt dit percentage verlaagd naar 64%. Daarna wordt de salderingsregeling jaarlijks met 9% afgebouwd tot en met 2030.

In het jaar 2031 zal de salderingsregeling volledig afgebouwd zijn naar 0%. Hierdoor zal de toekomst van uw zonnepanelen veranderen. “Geld verdienen” aan het terugleveren van energie zal niet meer van toepassing zijn. 

De oplossing? Door uw woning om te bouwen naar een smart home kunt u alsnog het meeste uit uw zonnepanelen halen. Denk hierbij aan automatiseringen in uw huis, zoals bijvoorbeeld een energieopslag door middel van accu’s en een warmteopslag. 

Daarnaast is het ook belangrijk om genoeg stroom op te wekken, zodat u niet afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Het rendement van zonnepanelen hangt af van de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen, wat weer afhangt van de locatie van de panelen en de oriëntatie ervan. Een dak vol met zonnepanelen in Zandvoort heeft hierdoor bijvoorbeeld een ander rendement dan een dak in Groningen. Goed geoptimaliseerde en onderhouden zonnepanelen zijn hierdoor erg belangrijk voor het opwekken van zonnestroom.

Naast eigen gebruik kunt u er ook voor kiezen om een stroom te verkopen aan andere huishoudens. Via onze community kunt u stroom verkopen aan uw buren en maximaal rendement maken op uw investering.

Zo bent u goed voorbereid op een salderingsvrije toekomst en kunt u zorgeloos genieten van uw zonnepanelen en de groene stroom die dit met zich meebrengt.

Lees meer over hoe Solar Service Team jou kunt helpen met een salderingsvrije toekomst