Problemen door overspanning in het net: hoe kan ik dit voorkomen?

Elektriciteit, we kunnen niet meer zonder. We gebruiken het om onze huizen, kantoren en apparaten van stroom te voorzien. Maar soms kan er sprake zijn van overspanning in het net, wat kan leiden tot flinke problemen in jouw huishouden.

Overspanning is een veelvoorkomend probleem in het elektriciteitsnetwerk en kan leiden tot schade aan apparaten, kortsluiting en brand. Maar wat is overspanning eigenlijk en hoe kunnen we dit voorkomen?

Wat is overspanning?

Overspanning in het net treedt op wanneer de spanning van het elektriciteitsnetwerk hoger is dan de normale spanning, ook wel piekspanning genoemd. Dit kan gebeuren als gevolg van een blikseminslag, storingen in de netwerkapparatuur of overbelasting van het net. Wanneer de spanning te hoog wordt, kunnen elektrische apparaten beschadigd raken en kan er zelfs brand ontstaan.

Hoe kunnen transformatoren helpen?

Een oplossing voor het probleem van overspanning is het gebruik van transformatoren in uw huishouden. Een transformator is een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt om de spanning te verlagen of te verhogen. Door de spanning te verlagen tot een veilig niveau, kunnen we de schade aan apparatuur en het risico op brand voorkomen.

Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een transformator tussen het elektriciteitsnetwerk en de apparatuur. De transformator verlaagt de spanning tot een veilig niveau voordat deze wordt doorgegeven aan de apparatuur.

Een ander voordeel van transformatoren is dat ze ook kunnen helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van apparatuur. Dit komt doordat transformatoren de spanning kunnen verlagen tot een niveau dat beter geschikt is voor de apparatuur, waardoor er minder energie verloren gaat.

Tot slot bieden transformatoren ook een hoge mate van betrouwbaarheid in de energievoorziening. Ze zijn ontworpen om lang mee te gaan en zijn bestand tegen omgevingsfactoren zoals trillingen, vocht en temperatuurschommelingen.

Valt uw omvormer uit en wekt u geen stroom meer op?

Het kan erg frustrerend zijn wanneer de netspanning te hoog wordt en uw omvormer ermee ophoudt, waardoor u geen gebruik kunt maken van de opgewekte stroom. We hebben de perfecte oplossing: met een eigen transformator voorkomt u dat uw omvormer uitvalt en kunt u altijd genieten van de voordelen van uw zonnepanelen. Kies voor zekerheid en investeer in een transformator voor uw zonne-energiesysteem.

Benieuwd naar de mogelijkheden? We komen graag met je in contact.