Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen?

Steeds meer zon, dat is een conclusie die getrokken kon worden uit het afgelopen jaar. Het jaar 2022 gaat namelijk de boeken in als het zonnigste jaar in de geschiedenis van Nederland sinds het begin van de waarnemingen (KNMI). Het landelijk gemiddelde van 2235 zonuren in 2022 was aanzienlijk hoger dan het normale aantal uren zon van gemiddeld 1774 uur. Alle maanden, behalve januari, waren zonniger dan normaal, met oktober die het oude record al verbrak.

Wat betekent dit voor het rendement van zonnepanelen?

Meer zon zorgt er uiteraard voor dat zonnepanelen, mits ze goed onderhouden zijn, ook meer op zullen leveren. Als bedrijf of particulier kun je hierdoor nog meer besparen op energiekosten. Energqiekosten die sinds het begin van 2022 flink gestegen zijn. Voor een groot aantal huishoudens zijn deze kosten inmiddels zelfs zo hoog dat ze amper of niet rond kunnen komen.

Het rendement van zonnepanelen hangt af van de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen, wat weer afhangt van de locatie van de panelen en de oriƫntatie ervan. Een dak vol met zonnepanelen in Zandvoort heeft hierdoor bijvoorbeeld een ander rendement dan een dak in Utrecht.

Hoeveel geld u kunt besparen met zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder uw huidige energieverbruik, de grootte van uw zonnepanelensysteem en de kosten van elektriciteit in uw regio. Wel heeft u invloed op de werking van zonnepanelen. Door ervoor te zorgen dat deze gemonitord worden en onderhoud preventief plaatsvindt, blijven uw zonnepanelen optimaal presteren. Zo is zowel het klimaat, als uw portemonnee erg blij met u!

Twijfelt u nog over investeren in zonnepanelen? Met behulp van onze bespaarcheck krijgt u inzicht in hoeveel u op jaarbasis kunt besparen.

Bron: KNMI